Sarme a la Pešut

U svakoj epizodi podcasta, Sve su to vještice sa svojim gostima razgovaraju o bitnim društvenim temama, ali i o svakodnevnici. Zato naši gosti i drugari, u ili van etera, uvijek podijele jedan recept sa nama – nekada kuhinjski, a nekada poneki za stil življenja. 

 

Dino nije veliki fan kuhanja, ali jeste Coolinarike, na koju nas je uputio za recept za sarme. Kaže da su mu upravo sarme spasile prvu zimu u Berlinu.

Sastojci

  • glavica kislelog kupusa
  • 1 kg faširanog mesa
  • 1 mali luk
  • 2 ili više čehna bijelog luka
  • Dvije-tri šake riže
  • Biber i so
  • Vegeta
  • Voda
  • Koncentrat paradajza u tubi
  • Pelati, 400 do 600 ml

Priprema

  • Isjeckaj sav luk na najsitnije komade
  • Pomiješaj rižu, meso, luk, i sve začine
  • U svaki list kupusa, koji možeš prerezati ako želiš manje sarme, umotaj malo smjese. Motanje sarmi je umjetnost koja se može savladati i putem Youtube-a.
  • Smotane sarme stavi u veliku šerpu, malo nauljenu
  • Šerpu stavi na jaku vatru, polij sarme vodom. Moraju biti pokrivene vodom do vrha.
  • Kada voda počne kuhati, smanji vatru na srednju jačinu.
  • Nakon petnaest minuta, dodaj pelate i jednu supenu kašiku paradajz-koncentrata.
  • Krčkaj na maloj vatri što duže: sat je dovoljno, tri su savršena.
  • Za manjinu koja to još ne zna: sarma je uvijek najbolja treći dan.